Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 8ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ

Αγαπητοί γονείς

Ενόψει της καινούργιας σχολικής χρονιάς, θα θέλαμε να ευχηθούμε καλή πρόοδο στους μαθητές και καλή δύναμη στους δασκάλους και  στους γονείς.
Είναι πραγματικά μεγάλη η χαρά που αισθανόμαστε, βλέποντας ένα έργο που αποτέλεσε πρωτεύοντα στόχο του Συλλόγου αλλά και της εκπαιδευτικής μας κοινότητας, να βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσής του.

Σε λίγες εβδομάδες από τώρα,  θα ολοκληρωθεί το έργο «Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων 8ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας».
Κάποιες από τις  τροποποιήσεις που έγιναν στην αρχική μελέτη καθυστέρησαν την ολοκλήρωση του έργου στις αρχές Σεπτεμβρίου. Μία από τις τροποποιήσεις αυτές, είναι να μην κοπούν τα δέντρα που βρίσκονται στον μπροστινό χώρο της αυλής και παράλληλα η κατασκευή γύρω από τα δένδρα με τραπέζια και παγκάκια στα οποία οι μικροί μαθητές θα μπορούν να τρώνε το κολατσιό τους, να ξεκουράζονται και να κάνουν διάφορες δραστηριότητες. Οι διαδικασίες των δημοσίων έργων είναι τέτοιες και θεωρείται εύλογη μία μικρή καθυστέρηση.
Αυτό έγινε μετά από αίτημα του Συλλόγου Διδασκόντων και του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων.
Οι εργασίες που υπολείπονται για την ολοκλήρωση του έργου είναι η ολοκλήρωση του αύλειου  χώρου, η κατασκευή πεζοδρομίων, η στρώση δαπέδου μέσα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων  και τα εξωτερικά τελικά βαψίματα.
Παρακολουθούμε το έργο από κοντά και είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε σε ότι χρειαστεί όπως κάνουμε όλα  τα χρόνια.

Στα μέσα καλοκαιριού, είχαμε συνάντηση με τον νέο Δήμαρχο τον κο  Θύμιο Καραϊσκο για την ενεργειακή αναβάθμιση του υπάρχοντος κτιρίου (αλλαγή σε πόρτες και κουφώματα). Τον ενημερώσαμε για την μελέτη που έχει γίνει και για το ποσό που υπάρχει στον Προϋπολογισμό του Δήμου Λαμιέων  γι αυτό το έργο. Ο κος Καραϊσκος μας βεβαίωσε ότι το έργο αυτό θα γίνει και θα έχουμε επικοινωνία για ότι χρειαστεί. Ευχαριστούμε θερμά τον κο Καραϊσκο και του ευχόμαστε καλή δύναμη στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει.
Είναι πολύ χρήσιμο για όλους μας να γνωρίζετε για το έργο «Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων 8ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας», πως ξεκίνησε και τι έγινε μέχρι σήμερα.
Η πρώτη σκέψη για την κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο σχολείο μας έγινε στη συνεδρίαση του  νεοεκλεγέντος ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων τον Φεβρουάριο του 2012 το οποίο είχε προκύψει με τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2011. 
Ο Σύλλογος  ξεκίνησε με την αναζήτηση σχεδίων και τοπογραφικού διαγράμματος και διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν σχέδια που να αποτυπώνουν την υπάρχουσα κατάσταση και προχώρησε στην τοπογράφηση του οικοπέδου  και των κτιριακών εγκαταστάσεων του σχολείου. Η τοπογράφηση του οικοπέδου και των κτιριακών έγινε από τον κο Παναγιώτη Παπανάγνο Τοπογράφο και έγινε αφιλοκερδώς.
Ο Σύλλογος προχώρησε στην σύνταξη  μελέτης διαμόρφωσης του αύλειου χώρου του σχολείου  και στην σύνταξη μελέτης αίθουσας πολλαπλών χρήσεων 8ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας, οι οποίες υποβλήθηκαν στις τεχνικές υπηρεσίες  του Δήμου. Η όλη μελέτη έγινε από μελετητικό γραφείο στην Εύβοια.
Επίσης με την ολοκλήρωση της πράξης αναλογισμού και της αποζημίωσης  των ιδιοκτητών του   οικοπέδου  νότια του αύλειου χώρου του σχολείου, και την παραχώρηση αυτού στον Δήμο Λαμιέων και κατ’ επέκταση στο σχολείο μας,  συντάχθηκε εκ νέου τοπογραφικό διάγραμμα και υποβλήθηκε στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Λαμιέων. Η τοπογράφηση του οικοπέδου και των κτιριακών έγινε από τον κο Δημήτρη Καραγεώργο Πολιτικό Μηχανικό και τον κο Σπύρο Ζορμπά Τοπογράφο Μηχανικό και έγινε αφιλοκερδώς.
Ξεκινήσαμε από το μηδέν με αμφισβήτηση και γκρίνια. Ευτυχώς δεν τα παρατήσαμε. Καταβλήθηκαν άοκνες προσπάθειες που απέδωσαν καρπούς.
Με την βοήθεια του κου Κώστα Αποστολόπουλου, Περιφερειακού Συμβούλου, έγινε το πρώτο ραντεβού με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη στα γραφεία της Περιφέρειας, παρουσία μελών του Συμβουλίου, του Δ/ντη του σχολείου μας κου Χριστόπουλου, του Περιφερειακού Δ/ντη Εκπαίδευσης κου Δημητρίου και του Δ/ντη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  κου Γκούμα.
Ενημερώσαμε τον Περιφερειάρχη για την ύπαρξη μελέτης και ότι στα πλαίσια της σχετικής πρόσκλησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας για σχολεία, θα υποβληθεί πρόταση από τον Δήμο Λαμιέων και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου   για το έργο «Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων 8ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας».
Ακολούθησε συνάντηση με την κα Βίβιαν Αργύρη Αντιδήμαρχο του Δήμου Λαμιέων. Η κα Αργύρη μας διαβεβαίωσε ότι θα υποβληθεί πρόταση από τον Δήμο Λαμιέων για το εν λόγω έργο.
Σε συνέχεια των παραπάνω συναντήσεων η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λαμιέων προχώρησε στην επικαιροποίηση της μελέτης που είχαμε υποβάλει και στην έκδοση των σχετικών αδειδοτήσεων.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας και ιδιαίτερα τον κο Καρτσιώτη, την κα Αντωνοπούλου και τον κο Φούντα.
Ακολούθησε συνάντηση με τον Περιφερειακό Δ/ντη Εκπαίδευσης κο Δημητρίου. Ένα από τα απαραίτητα έγγραφα ήταν και η σύμφωνη γνώμη του Περιφερειακού Δ/ντη. Τον ευχαριστούμε θερμά.
Στα πλαίσια της έγκρισης του Κτιριολογικού Προγράμματος του 8ου Δημοτικού Σχολείου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων με την Διευθύντρια της ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΤΗΡΙΑΚΗΣ & ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ.
Αυτή η συνάντηση ήταν πολύ σημαντική γιατί αν δεν υπήρχε η παραπάνω έγκριση δεν θα μπορούσε να υποβληθεί η πρόταση (παρόλο που υπήρχε μελέτη και υπήρχαν και όλες οι αδειδοτήσεις) και σήμερα δεν θα είχε ξεκινήσει το έργο.
Από το Υπουργείο Παιδείας μας ζήτησαν να γίνει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Περιφερειακό Δ/ντη Εκπαίδευσης για την διαβεβαίωση από αυτόν της αναγκαιότητας υλοποίησης του έργου. Ο Σύλλογος Γονέων και πάντα σε συνεννόηση και συνεργασία με τον Δ/ντη του Σχολείου μας κο Χριστόπουλο, είχε εκ νέου συνάντηση με τον Περιφερειακό Δ/ντη Εκπαίδευσης και τις αμέσως επόμενες ημέρες εκδόθηκε η έγκριση Κτιριολογικού Προγράμματος του 8ου Δημοτικού Σχολείου. Εδώ θα θέλαμε να αναφερθούμε και στην βοήθεια  του Βουλευτή Φθιώτιδας Αποστόλη Καραναστάση ο οποίος ήταν σε επικοινωνία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας.
Μετά από λίγες ημέρες υποβλήθηκε από τον Δήμο Λαμιέων ο πλήρης Φάκελος της Πρότασης στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας. Με το πέρας της αξιολόγησης, η πρόταση για το έργο του σχολείου μας έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία. Η πρόταση εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας 2014 – 2020 την άνοιξη του 2017 και η έναρξη των εργασιών έγινε το καλοκαίρι του 2018.
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα και στα πλαίσια κάποιων εμπλοκών που παρουσιάστηκαν με τον 1ο εργολάβο στον οποίο κατοχυρώθηκε το έργο μετά την διαδικασία του διαγωνισμού, πραγματοποιήθηκαν πολλές και κρίσιμες για την εξέλιξη του έργου συναντήσεις.

Συναντηθήκαμε εκ νέου με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κωνσταντίνο Μπακογιάννη, τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Φθιώτιδας Ευθύμιο Καραΐσκο, τον Αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνο Αποστολόπουλο, τον Δήμαρχο Λαμιέων Νικόλαο Σταυρογιάννη, την Αντιδήμαρχο Βίβιαν Αργύρη,   τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φθιώτιδας Νικόλαο, με στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και με στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαμιέων.
Η διαδικασία προχώρησε και οι εργασίες για την κατασκευή του έργου ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2018 και αναμένονται να ολοκληρωθούν στις επόμενες εβδομάδες.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους αναφέραμε παραπάνω, για την βοήθειά τους όλα αυτά τα χρόνια και την επίτευξη του στόχου μας με την ένταξη και την έναρξη κατασκευής του έργου.
Επίσης να σημειώσουμε την άψογη συνεργασία που είχαμε με την Διεύθυνση του σχολείου μας και συγκεκριμένα με τον Διευθυντή Κώστα Χριστόπουλο και την Υποδιευθύντρια Γαρυφαλλιά Καρμοίρη.

Ιδιαίτερα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κωνσταντίνο Μπακογιάννη, τον Δήμαρχο του Δήμου Λαμιέων Νικόλαο Σταυρογιάννη, την Αντιδήμαρχο Λαμιέων Παρασκευή (Βίβιαν) Αργύρη και τον Περιφερειακό Σύμβουλο και πολύ καλό μας φίλο Κωνσταντίνο Αποστολόπουλο. Ήταν δίπλα μας σε κάθε μας βήμα και προσπάθεια.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κο Κωνσταντίνο Κατσίκα Μηχανολόγο Μηχανικό για την έκδοση του Ενεργειακού Πιστοποιητικού απαραίτητο για την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου μας. Η εν λόγω εργασία έγινε αφιλοκερδώς.

Στο διάστημα όλων αυτών των χρόνων, το ΔΣ του συλλόγου ανέπτυξε πλούσια δράση και πρωτοβουλίες όπως την διεξαγωγή δραστηριοτήτων, δράσεων αλληλεγγύης, παρεμβάσεις σε αρμόδιους φορείς για ζητήματα του σχολείου κ.α. με σκοπό, να προσφέρουμε στο σχολείο και ακόμη περισσότερο σε όλα τα παιδιά όσα περισσότερα μπορούσαμε και να αναδείξουμε την ανάγκη ο Σύλλογος να είναι ζωντανός και να έχει το ρόλο που του αρμόζει μέσα και έξω από το σχολείο.
Δεν αφήσαμε τίποτα στην τύχη του, δράσαμε μεθοδικά και στοχευμένα. Δεν είμαστε ούτε επαγγελματίες μελετητές, ούτε κατασκευαστές, ούτε μηχανικοί κλπ αλλά ούτε και πολιτικοί. Είμαστε απλοί γονείς που αφιερώσαμε πάρα πολλές ώρες από τον προσωπικό μας χρόνο και την οικογένειά μας, προσπαθώντας να κάνουμε ότι οραματιστήκαμε πραγματικότητα, συμβάλλοντας στην προσπάθεια καλυτέρευσης των συνθηκών εκπαίδευσης των παιδιών μας. 

Σε όλη αυτήν την πορεία, προσπαθήσαμε να κάνουμε τον Σύλλογο υπόθεση όλων των γονιών του σχολείου, επικοινωνώντας με ανακοινώσεις για όλα τα θέματα, με συνεχή επικοινωνία μέσω του blogspot και της σελίδας μας στο Facebook.

Προσπαθήσαμε και πετύχαμε να έχουμε άριστη συνεργασία με την Διεύθυνση του Σχολείου, τον Σύλλογο Διδασκόντων, συζητώντας θέματα που προέκυψαν στην σχολική μας κοινότητα, τα οποία αφορούσαν γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς.

Η βοήθεια και συνεισφορά όλων είναι απαραίτητη, ώστε το σχολείο μας, να αποτελέσει την πλατφόρμα της μόρφωσης και του πολιτισμού για τα παιδιά μας.
Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση.

Ένα θερμό καλωσόρισμα στα πρωτάκια του σχολείου μας.
Σας ευχόμαστε καλή αρχή στη νέα σχολική χρόνια.

Με εκτίμηση
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου