Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

19η Νοεμβρίου

Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση

 

 Η επιλογή της 19ης Νοεμβρίου ως Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης, δεν είναι τυχαία. Έγινε για να συνδυαστεί με την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, στις 20 Νοεμβρίου . Τα δικαιώματα του παιδιού περιγράφονται με σαφήνεια στην ομώνυμη συνθήκη του Ο.Η.Ε. την οποία έχει υπογράψει και η Ελλάδα.

 

Τι είναι «Παιδική Κακοποίηση»;

Παρά τις πολλές μορφές που μπορεί να πάρει η Παιδική Κακοποίηση, τέσσερις είναι οι βασικοί της τύποι:

● Σωματική Κακοποίηση
● Σεξουαλική Κακοποίηση
● Συναισθηματική και Ψυχολογική Κακοποίηση
● Παραμέληση

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ
Σωματική κακοποίηση παιδιού είναι η εμπρόθετη άσκηση σωματικής βίας σε βάρος των παιδιών και έχει ως αποτέλεσμα (ή θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα) επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού, την επιβίωση του, στην ανάπτυξη του ή στην αξιοπρέπεια του.

Η σωματική κακοποίηση εκδηλώνεται μέσω ξυλοδαρμού, με χτυπήματα, κλωτσιές, ταρακουνήματα, δαγκώματα, στραγγαλισμούς, καψίματα, δηλητηριάσεις και πρόκληση ασφυξίας.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ
Σεξουαλική κακοποίηση έχει οριστεί ως η «με οποιονδήποτε τρόπο συμμετοχή του παιδιού σε σεξουαλική δραστηριότητα, την οποία δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί πλήρως και δεν είναι σε αναπτυξιακό ή νοητικό στάδιο κατά το οποίο μπορεί να δώσει την συγκατάθεση του».

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ
Η συναισθηματική και ψυχολογική κακοποίηση περιλαμβάνει, και  μεμονωμένα περιστατικά αλλά και ένα σταθερό μοντέλο συμπεριφοράς κατά το οποίο υποτιμάται η προσωπικότητα και γενικά η ύπαρξη του παιδιού… Συνήθως περιλαμβάνει: τον περιορισμό της κίνησης του παιδιού, συμπεριφορές ταπείνωσης, κατηγοριών, απειλών ή εξευτελισμού και οποιαδήποτε μορφή κακής μεταχείρισης και απόρριψης.

ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗ
Εδώ αναφερόμαστε στην ανικανότητα του γονέα να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον (φυσικό και συναισθηματικό) για την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού, επικεντρωμένο στους εξής τομείς:
● Υγεία
● Εκπαίδευση
● Συναισθηματική ανάπτυξη
● Διατροφή
● Σπίτι και συνθήκες διαβίωσης

Οι γονείς των παραμελημένων παιδιών δεν είναι απαραίτητα φτωχοί. Μπορεί να είναι και εύποροι



πηγή:  http://www.hamogelo.gr